Karin 1 kopie_edited.jpg

Over mij

Hallo. Welkom op mijn website.

Ik ben Karin Bakermans, een sensitieve moeder van 2 inmiddels volwassen kinderen. ​Toen mijn kinderen klein waren merkte ik dat ze (net als ik) heel gevoelig zijn. Door die gevoeligheid werden veel emoties geprikkeld. Dan dacht ik een leuk uitstapje gepland te hebben met mijn zoon waar ik enorm veel zin in had. Wilde hij opeens niet meer uit de auto komen en hoe meer ik hem probeerde te overtuigen dat het leuk was wat we gingen doen hoe bozer hij werd. De hele situatie escaleerde volledig. En uiteindelijk stond ik tegen mijn kind te schreeuwen dat hij echt geen reden had om boos te zijn en dat hij onze hele leuke middag verpeste met zijn lastige gedrag. Later had ik natuurlijk enorme spijt dat ik zo boos geworden was. Mijn bedoeling was toch goed geweest? Ik snapte niet waar het was misgegaan. Laat staan dat ik wist hoe ik het anders kon doen? Ik was boos en overstuur en voelde me totaal niet de goede moeder die ik in me had. En die ik graag wilde zijn. Ik zag aan mijn boze verdrietige kind dat ik hem pijn had gedaan en dat zijn zelfvertrouwen een deuk had opgelopen. Weg was mijn moederkracht. Pijn voelde mijn moederhart.

“Geef ruimte aan emoties en grenzen aan gedrag.”

Wanneer ik dit met andere opvoeders besprak kreeg ik meestal de reactie: " ach dat heeft iedereen wel eens, dat hoort er allemaal bij". Dit hielp mij niet. Ik voelde me onbegrepen, machteloos en eenzaam met mijn probleem. Ik wilde het graag anders doen. Op een rustige manier opvoeden en met respect voor mijn kind en voor mijn eigen grenzen. Dus ging ik op zoek naar manieren die dit voor elkaar konden krijgen in mijn werk als leidster bij de kinderopvang en ook in trainingen en opleidingen. Het antwoord zit in een klein zinnetje: Geef ruimte aan emoties en geef grenzen aan gedrag. 

Ik heb geleerd hoe ik kan omgaan met die boze bui van mijn kinderen. Hoe ik ze kan helpen hun angsten onder ogen te komen en te overwinnen. En ik heb geleerd te accepteren dat verdriet een manier is om dingen te verwerken en dat ieder kind hiermee te maken krijgt. In hoeverre is het goed ze hier altijd voor te beschermen? Doordat ik nu weet wat emoties precies zijn en wat ze doen, begrijp ik ook hoe belangrijk het is dat ik er goed mee omga. Het maakt opvoeden een stuk gemakkelijker en het stelt me in staat lastige situaties te zien als uitdagingen. Bovendien is de band met mijn kinderen hechter en waardevoller geworden. Ik geniet er (ook nu ze volwassen zijn) nog iedere dag van!

"Respectvol opvoeden"

En ik geniet ook van alle moeders die ik help om al vroegtijdig in de opvoeding die bewuste keuze te maken voor respectvol opvoeden. En te weten dat al die kinderen hier de vruchten van plukken voor de rest van hun leven. 

In mijn praktijk help ik je inzicht te krijgen in jouw manier van opvoeden. Jouw eigen opvoedkracht te zien en te versterken. Ik vind het belangrijk dat we een click hebben, want de wisselwerking van inzet, energie en openheid bepaalt mede het succes van onze samenwerking. Als je me zou kennen zou je weten dat: 

-Ik liever in mijn koor meezing dan een solo doe. 

-Ik enorm kan genieten van kleine dingen als een kop theedrinken in de zon met een lekker chocolaatje erbij.

-Boeken met kennis en verhalen mij enorm inspireren.

-En dat ik altijd oprecht geïnteresseerd ben in jouw verhaal!